A festékforgalmazás szépségei és nehézségei

Tegnap este a Balatonon néhány Kolléganővel beszélgettünk arról, h milyen is a szakmai becsület, elmondták, hogy elítélik azokat, akik mutyizva hátulról ezt-azt ellopva próbálnak előrébb jutni. Felbátorított a gondolkodásuk, visszaadta a bizalmamat abban, hogy nem kell szégyellnem magam, azért ahogyan csinálom a munkám és a festékforgalmazást.

Az írásom lehet hosszúra sikeredik, örülök ha elolvasod, az ítéleted pedig Rád bízom.

A tanulásra, fejlődésre, előrelépésre sosem sajnáltam a pénzt és legfőképp az időmet. 2013-ban egy mesterképzésen találkoztam először a Li festékeivel, az ottani oktató, Alina Soloveva és a sminktetoválók nagyon dicsérték. Kaptunk ajándékba, kipróbáltam, meggyőzött és Angliából be is vásároltam belőle, mert Magyarországon még nem forgalmazta senki.

Már használtam egy ideje, így örömmel mondtam igen, amikor felkeresett a Li cég, hogy forgalmazzam Magyarországon a pigmenteket, hiszen ekkora már jó tapasztalataim voltak. Sőt, tudtam, hogy nemzetközi viszonylatban nagyon sok sminktetováló, oktató használja.

Mint utóbb, több hazai sminktetoválótól is megtudtam, mások is szerették volna forgalmazni, amire nekem nem is kellett pályáznom, mert több külföldi sminktetováló is engem javasolt és az anyacég kitartott mellettem.

Tudtam, hogy ezzel a festékkel a hazai sminktetováló szakma előtt hiteles tudok maradni és sok mindenki szakmai sikerét tudom segíteni vele.

Küldetésemnek érzem, hogy őszinte szakmai alázattal segítsem a magyar sminktetoválókat bármilyen szinten legyenek, akár kezdők, akár profik.

Nekem a mai napig nagyon sok munkám van abban, hogy felépítettem egy szakmai csoportot, ahol minden segítségét megadok a festékkel és egyéb szakmai kérdésekkel kapcsolatban DÍJMENTESEN, heti több órányi munkával, mindig napra készen. Folyamatosan figyelem a szakma igényeit és a felém küldött kéréseket, észrevételeket, ötleteket rövid időn belül használható tudássá formálom, legyen az továbbképzés, rendezvény, prospektus… és minden háttértudást átadok nyilvánosan. Rengeteg segítő elemet beleviszek abba, hogy a sminktetoválók sok-sok pluszt kapjanak ne csak a festéket, hogy a termék ára ne csak a benne lévő folyadék legyen, hanem a mögötte lévő tudás és plusz is.

Én ezt nem sajnálom, sőt élvezem, és szívesen teszem hozzá, hogy mindenkit segítsek valamilyen szinten a fejlődésében és hogy örömmel, biztonsággal használja a Li festékeit.

Ezért is gondolom azt, hogy nagyon gátlástalan és kritikán aluli, hogy valaki ezt a munkát nem tisztelve, becsülve csak azért, hogy anyagi előnyhöz jusson, gyakorlatilag az áfát leszámolva, azt megspórolva, a festéket és más egyebet is számla nélkül, feketén árusít a hátam mögött és a Li céget is megkerülve Magyarországon.

Ez a nő nálunk is járt több szakmai rendezvényen, ahol teljességgel megbizonyosodhatott arról, hogy a terméknek van hivatalos magyarországi forgalmazója. Ő ezeket a szakmai rendezvényeket arra használta fel, és nem csak nálunk, hogy „üzletfeleket” szerezzen magának ahhoz, hogy becstelenül még nagyobb anyagi haszonra tegyen szert. Anélkül, hogy bármilyen szakmai hátteret tegyen mögé. Sajnos, nem az én vállalkozásom az egyetlen, ami áldozatul esett hátulról működő, becstelen ténykedéseinek.

Azon csodálkozom, hogy senkiben nem merült fel az, hogy valóban az eredeti terméket kapták-e meg vagy csak valamilyen hamisítványt. Ha valaki hivatalos helyen, hivatalos forgalmazótól vásárol, az biztos lehet az eredetiségben és élhet a megfelelő garanciákkal.

Természetesen, ahogy megbizonyosodtam a ténykedéséről azonnal értesítettem a Li céget és megtettem a jogi lépéseket az anyacég teljes támogatását élvezve.

Szerencse, hogy sok olyan sminktetováló van, aki a minőséget és a hitelességet keresi és tudja, ha nálam vásárol, nem csak eredeti festéket kap a pénzéért, hanem szakmai segítséget, hátteret.

Tudom, egy szakmában sokféle ember van és örülök annak, hogy sokaknak fontos, hogy hitelesek legyenek és néhány ezer forintért (áfa) ne érje meg nekik lesütni a szemüket, ha velem találkoznak, mert a szakmai pluszt, amit tőlem kap, azt igénybe veszi és INGYENSEN élvezi.

Nem fogok szabadkozni, azért mert betartom azokat a pontokat és árakat, amit a forgalmazói szerződésembe aláírtam, vállaltam. Nekem egy rövidtávú, némi kétes anyagi haszonért pl. nem éri meg más forgalmazó területére festéket postázni. Nem „mutyizok”, mindenki számlát kap, még ha áfa nélkül is szeretne vásárolni…

Én bízom abban, hogy a sminktetováló szakma krémje nem támogat ilyen hiteltelen, becstelen gátlástalan embert, aki odamegy egy más által szervezett szakmai rendezvényre, (amiben a szervezőnek nem kis munkája és anyagi áldozata, befektetése van) és ott próbál vevőket szerezni magának, olyan termékekkel, amire nem is jogosult és kétséges az eredete. Mindeközben mosolyog a szemembe és más magyar forgalmazó szemébe is.

Mindenkinek szíve joga a saját vállalkozását felépíteni, de azt gondolom így nem megengedhető, hogy valaki más vízén evezve érvényesüljön csak az anyagi hasznot keresve, a gesztenyét mindenki kaparja ki magának. Döntse el mindenki, hogy milyen hiteles és igényes a szakmájában és nem csak a vendégek, hanem a Kolléganők felé is.

Nyugodtan kérdezd meg ki az, elfogom mondani. Kíváncsi vagyok a véleményedre, szólj hozzá az íráshoz.

17 thoughts on “A festékforgalmazás szépségei és nehézségei”

 1. Kedves Zsuzsa! Én is vásároltam a Dóritól, akit szakmai rendezvényen ismertem meg 1,5 éve, és ő mondta, hogy használ egy amerikai pigmentet ami szuper és feltétlen próbáljam ki. Mivel egy kolleganő által ismertem meg, és bíztam benne létrejött az “üzlet”. Ne haragudj de akkor még nem ismertelek és nem is hallottam a Li pigmentről és nem is néztem utána. Kipróbáltam és tetszett. Hónapokra rá tudtam meg, hogy forgalmazó vagy. Akkor mentem el hozzád, hogy többet tudjak meg a pigmentről. Több szakmabeli is rendelt Dóritól, én eggyel beszéltem, ő ugyanígy járt mint én. Én örülök személy szerint, hogy Dóri meggyőzött anno, mert lehet, hogy sosem próbáltam volna ki a Li-t. Olyan nagy piac van és olyan nyomulás, lehet , hogy kihagytam volna. Elismerem a munkád, az energia hatalmas amit belefektettél és jogos, hogy véded a “gyermeked”. Nem vagyok az az ember, aki 3-4000 ft-ért mutyizik. Akikről tudom , hogy vásároltak sem gondolom ilyennek. Tűcsúcsot is vásároltam sos tőle, amikor nem tudtam dolgozni, mert nem volt. Sokat vásároltam Tőletek és fogok is. Januárban is megyek hozzátok. Nem szeretnék klikkesedni, kimaradnék minden ilyenből, nyugodtan szeretnél dolgozni egyedül, magamban a városomban. Bácsi Zsuzsa

  1. Kedves Zsuzsi!

   Köszönöm a válaszod, és valóban vevőnk vagy, amióta áruljuk a festékeket, ezt köszönöm.

   Azzal azonban semmilyen szinten nem tudok egyet érteni, ha valaki meggyőződik arról, hogy van egy hivatalos forgalmazó az ő országában, továbbra is folytassa ezt a tevékenységet, és a fent leírt úton, módon.

   Egyáltalán nem érdekel, hogy ki vásárolt ettől a személytől, nem célom utána kutatni, nincs névsorom és nem is szeretnék, klikkesítei sincs szándékom senkit. Minden magyar sminktetoválót szakmai barátsággal fogadunk és kiszolgálunk.

 2. Szia Zsuzsa!
  Elolvastam az írásod, tökéletesen egyetértek Veled.
  Az ítéletemet én már rég megalkottam néhány emberről.
  Ismerem az érzést, tudnék mesélni róla én is.
  A pigmenteken kívül, a tűcsúcsok és gépek eladásában is találkozom hasonlóval.
  Aki ilyet csinál, annak szüksége van külföldi partnerre, és meg is találja őket.
  Akinek inge, vegye magára
  Szép estét!
  Tünde

 3. Szia Zsuzsa!
  A cikk minden mondatával és iteletével tökéletesen egyetértek. Ez a személy az én rendezvènyeimet is lelkesen látogatta és buzgón ügyködött, mar 1.5 éve legelső talalkozásunkkor bekínálta egy ismeretlen forrasból származó, cimke nélküli termékét. Saját eredeti stílus, hitelesség és egyedi látasmód hianyában másnak a farvizén szeretne előrejutni!! Pár ezer forintos illegális keresetért képes lejáratni magát és eljatszani a szakmai és emberi becsületét!! Igen,én is hiszem és bízom benne,hogy azok a sminktetoválók Magyarorszagon akik maguk is a szakmai fejlődés,a tisztesseges érvényesülés es szorgalom mellett tették le a voksukat, akiknek volt lehetőségük fejlődni az elmúlt időszakban, azok pontosan tudják,hogy a megvasarolt aru mögött nemcsak egy termék van hanem akár a siker receptje is elérhető. Nagy adag támogatásban,szakmai hitelesseggel, tisztességel, maroknyi ötletekkel, de megfűszerezzük szakmai alázattal, trükkökkel és tippekkel és soha el nem fogyó küldetéstudattal.A csipetnyi lélektan és humor pedig azért,mert elvileg mi egy csónakban evezünk! :/
  …ahogy a jó és tisztességes cselekedetnek megvannak a maga jutalmai úgy a simlisseg sem marad sokáig rejtve. Egyszerűen naív vagy amatőr aki mást remél.
  Gesztenye mindig akad…de könnyen azok sem adják magukat! :/

 4. Tökéletesen egyetértek azzal, hogy Zsuzsa nyilvánosságra hozta ezt az esetet!!!!
  Közel 3 évtizedes szakmai pályafutásom alatt számtalanszor láttam hasonlót.
  Ez a probléma MINDEG IS VOLT, VAN ÉS SAJNOS mindig is lesz:-(

  Részben ez is az oka annak, hogy én még nem fogtam bele hasonló tevékenységbe. Az utobbi 4-5 év alatt számos márkaképviselet disztribútori tevékenységét az itt felmerült probléma miatt nem vállaltam el, megkímélve magam az ilyen jellegű csalódasoktól, felesleges bosszúságoktól, esetleges jogi procedúráktól.

  Egy saját márka felépítése vagy egy profi termék disztribútori tevékenysége nemcsak követhető/követendő példa, hanem a SIKER VAGY A SIKERESSÉG jutalma is, ami mögött bizony ISZONYÚAN kemény munka, sok-sok áldozat van. Mindez sajnos sorozatos csalódasokkal, bosszúságokkal, és lelki vivódasokkal teli napokat is jelent, ami az alkotástól, szakmai munkától, fejlődéstől rabol el értékes időt.

  —Aki ezt felvállalja, annak nem csak a kiérdemelt SIKER A JUTALMA, hanem munkája, odaadása TISZTELETET ÉRDEMEL, mert tevékenysége megkönnyiti és segíti a mi szakmai fejlődésünket, mindennapi munkánkat is. —

  Ha valaki pedig ezt a munkát gátlastalanul aláásni igyekszik, NYILVÁNOS MEGVETÉST érdemel!

  Mindig lesznek olyanok, magánszemélyek vagy akár cégek, akik az általunk sikeresnek vagy jónak vélt ötleteket, termékeket, gépeket többé vagy kevésbé jól lemásolják, vagy netán olcsó silány minőségben hamisitják.
  Ezér tökéletesen egyetértek az ilyen probléma nyilvános feltárásával.
  Vélemenyem szerint ez sokkal hatékonyabb, mint kizárólag magánúton jogi követelést eszközölni.
  Úgy gondolom hogy egy korrekt módon levédett eljárás vagy személyes márka vagy termék megvédésére igenis a nyilvanosságot is segitségül kell hívni!

  Ezzel még időben helyes utat mutatva azoknak a partnereknek is akik esetleg elcsábulnak egy kedvezőbbnek tűnő lehetőseg láttán, mert sajnos midannyian elcsábíthatóak vagyunk….ezt a génjeinkben hordozzuk …nem véletlenül “űzettetett ki Ádam és Éva a paradicsomból”
  De maradjukm a szakmánál:-)

  Az igazi “veszélyt” és bosszúságot azok az emberek jelentik, akik SUNYIBAN, DIREKT MÓDON más farvizén evezgetve, gátlástalanul építik ingoványos “fekete” bizniszüket, halózatukat, ahelyett hogy ugyanazzal az energiaval maguk is korrekt módon NYÍLVANOSAN ÉS LEGÁLISAN próbálnák felépíteni sajat sikerüket, üzletüket.
  Ném értem őket, egyszer sem szólal meg a lelkiismerete?
  Nem gondol arra, hogy holnap mi lesz, ha ez kiderül?
  Lehet, hogy az ilyen sunyi “fekete forgalmazók”
  nem is tudják, nem is értik mit sérelmezünk, mit kifogásolunk?
  Lehet, hogy a színvakság és a farkasvakság mellet a tisztességvakság is egy kórtünet, egy “hiánybetegség” , amit a tisztesség érzékelésének teljes hiánya okoz…

  Azért is hasznos az ilyen esetek nyilvanos feltárása, mert lehet hogy ebben a “kórban” többen is szenvednek, és így talán visszaszorítható az ilyen kiábranditó esetek száma.

 5. Kedves Zsuzsa!

  Még nem ismerjük egymást személyesen és egy Kolléganő hívta fel a figyelmemet erre az írásra, mitől nagyon kiakadtam.
  Gondolom, ez a Kaszanyi Dóra. Én egy februári sminktetováló konferencián hallottam, ahol ő is ott volt, hogy árul egy nagyon jó festéket, meg sok mindent a sminktetováláshoz, egyáltalán nem fogta vissza magát. Én ritkán tetoválok, és internetet sem használok túl sűrűn, a Facebookon sem vagyok, ahol állítólag csoportja is van arra, hogy üzleteljen.
  Valamikor áprilisban vagy májusban írtam neki, mert akkor volt szükségem festékre és szerettem volna kipróbálni a Li-t. Válaszolt is, hogy hamarosan küld, de mindig nekem kellett ráírnom. Olyankor válaszolt pár nap után, de mivel nem történt semmi néhány hét után felhívtam és elég furcsa volt, hogy azt mondta megszűnt a forrása, meg felfigyeltek a nevére, de mindenképpen lesz festék, hívjam a következő héten, próbál addig szerezni.
  Próbáltam hívni, de rossz volt a telefonja, feladtam, és azóta sem hívott vissza. Most már összeállt a kép, amit nem értettem a beszélgetések során, és most már tudom, hogy van rendes forgalmazója is a Li-nek, és tőletek fogok rendelni. Ezek után ki tudja mit kaptam volna… Nem vagyok nagy sminktetováló, de a kozmetikámat én is nagyon fejlesztem és gyomorforgatónak tartom, amikor „kolléganők” a hátam, mögött az én áraim alá ígérve csábítják a vendégeket, közben jól tudom, hogy a tégelyükben nem is az a termék van és becsapják az embereket, és silányul az az egyetlen érvük amellett, hogy őket válasszák, hogy „occsók”.
  Sajnos ma egyre többen a könnyebb utat választják és csak az anyagi haszon mozgatja őket, saját gondolat, ötlet hiányában.

  1. Kedves Tünde!

   Nemrég én is hallottam már erről a Fb csoportról több Kolléganőtől…  Napról napra nagyobb a döbbenetem…
   Akkor Te is tudod, milyen rossz érzés, amikor szíved-lelked beleteszed a munkádba, építed az üzleted becsületesen, odaadóan és vannak akik csak a hasznot fölözik le róla, de önálló, egyedi gondolatuk nincs.

 6. Kedves Zsuzsi! Jó, hogy ezt nyilvánosságra hoztad. Szerintem nincs olyan, a munkájára igényes szakember aki bizonytalan forrásból vásárol pigmentet. Ezért semmi okod az aggodalomra! 🙂 Az a háttértámogatás amit te nyújtasz kevés forgalmazóra jellemző, és tényleg példaértékű. Ildikó

 7. Kedves Zsuzsa! Elképesztő az egész, és szomorú, hogy pár 1000ft-ért,kockáztatjuk a ,,megküzdött” egziztenciánkat ,és ha valami mérgező anyag, ki tudja ,mit tartalmaz? hogy jutott hozzá? hol a gararncia?….NÁLATOK van Zsuzsa! Az a helyzet, nagyon együtt érzek veletek. Látható,mennyi munka ,mennyi energia,mekkora szeretet,ambició és még sorolhatnám, mit láttam nálatok ,ha fiatalabb lennék szeretnék hozzátok csatlakozni. A Dóra próbálkozott ,de ha a szakma olyan lenne ,ez lepattana rólunk Én nem kértem belőlle. Sok sikert kívánok üdv:Kati

 8. Kedves Zsuzsa!

  Sajnálom, személyesen még nem ismerlek, de szakmai munkád igen! Ez a helyzet most Magyarországon, boldog boldogtalan mindent árul és oktat ha van rá papírja ha nincs! Ezt a világot éljük ,nincs már becsület és tisztesség senki és semmi írant!
  Ne add fel ! Az ilyen emberek előbb vagy utóbb megbuknak!

 9. Természetesen nagyon bosszantó és kiábrándító egy ilyen helyzetbe kerülni! Nem ismerem a Dórit, nem tudom, Ő hogy került kapcsolatba a termékekkel és milyen céljai voltak vele.
  Hiszek abban, hogy a Te munkád, odaadásod, szereteted meghozza a gyümölcsét és aki megismer és igénybe veszi az általad nyújtott rengeteg hasznos információt most már tőled fog vásárolni, mint én is.
  Nekem volt már Li pigmentem Angliából (lányom ott él) és párat vásároltam onnan. Akkor még nem tudtam, hogy itthon valaki forgalmazza. Miután megtudtam, mentem el a rendezvényedre és vásároltam immár tőled és fogok is ahogy elfogynak.
  Ez a birodalom amit Te is építesz, a “támogass másokat és te is támogatva leszel” elven épül, ami szerintem az egyik legcsodálatosabb és egyben legnehezebb munka.
  Biztos vagyok benne, ha idővel elengeded ezt a “mérget”, kitisztul minden, megkönnyebbülsz és aki veled akar dolgozni továbbra is így teszi, aki nem azt meg nem érdemes tartóztatni.
  Sok sikert kívánok! 🙂

  1. Kedves Szilvi!
   Természetesen, nem én vagyok az első, aki a Li pigments-et használta Magyarországon, én is külföldről rendeltem meg az első tégelyeket.

   Tudom sok sminktetováló is így tett, mondták többen is nekem, nem lévén hazai forrás. Ma már sokan közülük tőlünk rendelnek. Tőlük se, soha nem utasítottam vissza a segítségem, attól, mert addig nem tőlem vásárolt saját részre.

   Azt, aki nem csak saját részre vásárol bármit, hanem a hivatalos forgalmazó háta mögött, haszonszerzésből, eladásra, nem hiszem, hogy túl nemes célok vezérlik.

   Nagyon köszönöm, hogy értékeled a munkám/munkánkat és köszönöm, hogy aktív vagy a csoportban, kérlek, maradjon ez így, örülök a szép munkáidnak. És ne aggódj, töretlen kedvvel fogom végezni a munkám, mert imádom ezt csinálni. 😉

 10. Kedves Zsuzsi,
  Nagyon elkeserít a történeted, és végtelenül szomorú vagyok. Nekem is mondták már sokan, hogy ilyen világot élünk és naiv vagyok, ha ezen felháborodom. Igen, tudom, hogy nagy harc van (sok a konkurencia) a piacon, de a gerinctelen embereket, cégeket, simlis üzleteket nem tudom és nem is vagyok hajlandó elfogadni. Legyen már egyszer ELÉG!
  Elég abból, hogy lemásolják más oktatási anyagát, hogy filmet, fotót készítenek más előadásáról, majd saját szellemi termékként adja tovább olyan valaki, aki pár hónap vagy év alatt akar eljutni oda, ahová más szakemberek komoly munkával 20-30 év alatt.
  Legyen elég abból, hogy ócska hamisítványokat árulnak eredetinek, hogy megtévesztik a sminktetoválókat. Ezek az “üzletemberek” nem segítik a kolléganők munkáját – mint Te – hanem átverik őket.
  Hiszek a becsületes munkában, a folyamatos tanulásban, a szakmai elhivatottságban és tudom, hogy hosszú távon csak korrekt üzletmenettel lehet a piacon maradni.
  A siker létráján nem lehet zsebre tett kézzel felmászni! Oda csak nehéz, kitartó munkával lehet feljutni!

 11. Kedves Zsuzsa!

  Köszönöm a hozzászólásod.

  Azt gondolom, hogy jó, hogy van több forgalmazó is itt Magyarországon, hiszen sok a sminktetováló és tudjuk jól, hogy sokan szeretik több cégtől összeválogatni a színpalettájukat. Szerintem ez nagyon jó, hiszen ha valaki jó szakember tudja, hogy nincs olyan, hogy egyetlen jó megoldás sem gépben, sem festékben, sem technikában.
  És ha van is „harc a konkurenciák” között az természetes, csak legyen egyenes, tisztességes és nem a másik becsmérlése, termékének lejáratása árán.
  Sejtettem, de most már én is tudom, hogy mi munka, energia van abban, ha valaki ezzel foglalkozik és leteszi a voksát valami mellett, és segíti mások munkáját.
  Van még nagyon sok lehetőség, eredeti termék a piacon, ezért nem értem, hogy valakinek miért éri meg bármekkora energiát belefektetni abban, hogy lemásoljon valakit, az keljen neki, ami már a másiké, egyszerre több területen is.
  Kitartást és hasznos munkát kívánok minden tisztességes forgalmazónak.

Vélemény, hozzászólás?