Miért szürkül a sminktetováló festék a bőrben?

…avagy mindenki keresi a tökéletes barna színt, ami valójában nem biztos, hogy létezik…

Most nem akarok arról regélni, hogy kinek melyik barna szín a meleg, melyik a hideg, melyik a sötét, melyik a világos. Nap, mint nap belegabalyodunk ebbe a vendégekkel.

A bőr, mint befolyásoló tényező

Sokat beszélünk a vendég bőrének altónusáról  – amit ugye a vérerek színe határoz meg a élénkpirostól a vörösesig vagy éppen a  kékes-vöröses attól függően mennyire oxigénhiányos a bőr.. A véredények fala a piros, vörös és türkizkék árnyalatok között mozoghat. A zsír- és kötőszövetek sárgás-fehéres árnyalatot adnak. A melanin a dermiszben sárgás, barnás, feketés és akár kékes-szürkés árnyalatot is képezhet elhelyezkedésének mélységétől függően. Ez eddig egy befolyásoló tényező.

Nézzük a következőt a legfontosabb színt befolyásoló tényezőt, valójában a betetovált festék fölötti, vagyis felszíni bőrtónus az, ami megadja a sminktetoválás végleges árnyalatát, olyannyira, hogy teljesen meg is változtathatják azt. A vendég bőrének felszíni árnyalata – az epidermisz színe a fehértől kiindulva a sárgásig mozog. A keratinsejtekben lévő melanin az epidermiszben szintén sárgás, pirosas, barnás és feketés árnyalatokat produkálhat

A véglegest színt még befolyásolja, hogy hogyan ágyazódnak be a bőrbe a pigmentek. Tetoválás után a test immunsejtjei is aktivizálódnak,  körbeveszik a festéket és úgymond „konzerválják” azt. Miután a gyógyulási folyamat teljesen véget ér (28-42 nap), a sminktetoválás végleges színe valamennyire módosul. Ez egy természetes jelenség, ami a bőr altónusától és felszíni tónusától függetlenül is bekövetkezik.

Nos, ha ezt tudjuk el is kezdhetünk tetoválni. Ezt a 3 tényezőt nyugodtan elmondhatjuk a vendégünknek is, hogy lássa nem csak rajtunk múlik a végleges szín kialakulása. De biztosítanunk kell arról, ha visszajön korrekcióra, akkor tudunk segíteni azon ha nem látja tökéletesnek a beépült színt.

a_bor_szerkezete

A festék, mint befolyásoló tényező:

„Sok sminktetováló festék hideg lesz és még a meleg színek is „lehűlnek”

Ezzel szembe kell néznünk és meg kell tanulni megoldani a problémát. A lényeg, hogy tudjuk, hogy mit csináljunk pontosan, ha hideg lesz egy szín. Milyen jó lenne, ha lenne egy tökéletes barna szemöldökszín, és ha sötétebbet szeretnék adok hozzá egy kis sötétet, ha világosítani, akkor meg 1 csepp világosat és mindenkinek jó lenne. Hm…

A legfontosabb, hogy legyünk tisztába a festékünk  fő színárnyalatával, pl. fekete és barna – ez a fő színárnyalat, tehát egy sötétebb pigmentről beszélünk. Lehet, hogy tartalmaz egy kis mennyiségű sárgát/narancsot ami miatt kevésbé hideg, ez egy gazdag sötétbarna szín, meleg hatással. – Ez mit jelent? Nem biztos, hogy elsőre kell hozzá melegítő színt keverned, én sem szoktam. Megvárom a korrekciót, és ha valóban hidegre gyógyult a szín tudok rajta korrigálni/melegíteni.

Többfelé „melegítési” recept is van:

1 – alapból minden színhez rakhatsz/keverhetsz melegítő színt, de tud, hogy mindig kicsit világosítani fogja a fő színedet.

2 – korrekciónál a hidegség mértékéhez nézve keversz a fő színhez melegítő színt. Mindig mondd el a vendégnek, hogy nem rögtön fogja látni a változást lehet, hogy 1,5-2 hónap is kell hozzá.

3 – Rétegezz, vagyis magában használd a már elkészült tetoválásra a melegítő színt. Ezt lehet már az első alkalomkor is ha úgy látod, hogy rögtön hideg a szín, de korrekciónál is.

Tapasztalatom, hogy a vendégek nem szeretik a kivörösödött szemöldököt, de persze a szürkét sem, ezért sokan hajlandóak elsőre hidegebb színt is bevállalni. DE én mindig pontosan elmagyarázom nekik, ha véletlenül túl hidegre gyógyul a szemöldökük ne essenek pánikba korrekciónál tudunk segíteni rajta.

Ezt a témát még biztosan elővesszük néhány alkalommal más és más szemszögből. Hasznos volt számodra ez a cikk? Lenne még kérdésed? Írj!

One thought on “Miért szürkül a sminktetováló festék a bőrben?”

Vélemény, hozzászólás?