Milyen pénzügyi vonatkozása van egy elrontott sminktetoválás javításának?

Abban egyetértünk, hogy sosem volt olyan népszerű a sminktetoválás, mint manapság. Ez szuper jó dolog, de ennek van egy árnyoldala is. Egyszerűen az, hogy a jó mellett, megjelenik a rossz is és rendszeresen, nagy mennyiségben kell számolnunk azzal, hogy kisebb-nagyobb mértékben elrontott sminktetoválásokkal jelentkeznek hozzánk a vendégek.

Ha bármilyen okból úgy döntünk, hogy elvállalunk egy bonyolultabb sminktetoválást, ami vagy egy kicsit el van rontva, vagy színben van valami korrigálni való van rajta, akkor mindenképpen a következő pluszokkal kell számolnunk.

Sokszor van úgy, hogy a vendég lehetőség híján, nem is jön el külön konzultációra, hanem küld egy fotót vagy beugrik is megmutatja, hogy milyen a régi tetoválása és nekünk ez alapján el kell dönteni, hogy tudunk e neki segíteni, vagy szakmailag valamilyen más útra tereljük az esetét, más lehetőséget javaslunk neki.

Amikor megérkezik tetoválásra a Vendégünk, a legtöbb esetben, így mindenképpen kell számolnunk plusz idővel, ami rutintól függően fél óra vagy akár egy óra is lehet. Ekkor a vendég részletesen elmeséli, hogy hányszor tetováltak a szemöldökét, mi történt vele, ezt nekünk is fontos tudni abból a szempontból, hogy hogyan is oldjuk meg az esetét, mert nagyon sok egyedi eset is van.

A legtöbb esetben szemöldöktetoválásra jönnek a vendégek, beszéljünk tehát konkrétan erről. Amikor megállapítottuk az árainkat, hogy mennyiért szeretnénk egy szemöldöktetoválást készíteni akkor ezt a fent említett plusz időt nem kalkuláltuk bele.

Számoljuk bele még azt is, hogy speciálisabb szakmai tudás kell ahhoz, hogy merjünk egy elrontott szemöldöktetoválás javítani. Ez első körben azt feltételezi, hogy korábban elvégeztünk egy olyan tanfolyamot, vagy jártunk egy olyan konferencián, ahol ezt részletesen megtanították nekünk. Vagy nem utolsó sorban hosszú időt töltöttünk azzal, hogy akár az interneten, szakmai lapokban felkutassuk az erre vonatkozó legjobb válaszokat.

Ez nekünk mindenképpen plusz költséggel jár: eddig is már  pénzbeli, időbeli költségeink voltak azzal, hogy mi ezt megtanuljuk és ebben szakmailag biztosak legyünk.

 

Ahhoz, hogy elkészítsünk egy ilyen korrekciót biztosan, lehet akár, hogy több féle korrekciós színnel is kell dolgozni, de eggyel mindenképpen. Vannak olyan szemöldökök, amik már nagyon sokszor voltak tetoválva és az egyik fele piros a másik fele szürke is lehet. Itt biztos, hogy többféle árnyalatú pigmentre van szükségünk. Ahhoz hogy ezek a pigmentek a rendelkezésünkre álljanak, be kell ruházzunk és a polcon kell tartanunk őket. Lehet, hogy nem nyúlunk hozzájuk hónapokig, de ebben is áll némi anyagi költségünk.

 

Van az a közmondás, hogy „sok kicsi sokra megy” ez a sminktetoválás javításakor abszolút elmondható. Sok kicsiből tevődik össze, hogy mennyi plusszal jár az, hogy elvégezzük egy szemöldöktetoválás korrigálását. Én azt gondolom, hogy az ideje és mindenkinek drága, és az is, hogy külön pigmenteket tartson a polcon arra az esetre, hogy valakinek az elrontott sminktetoválását kijavítsa. Így ezt kompenzálnia kell a vendégnek azzal, hogy megfizeti a szaktudásunkat, megfizeti az időnket és megfizeti a plusz anyagköltséget.

Mi a mi feladatunk ezzel kapcsolatban?

Elsősorban az, hogy pontosan kommunikáljunk a vendégek felé ezt. És amikor valaki bejelentkezik egy elrontott vagy elszíneződött tetoválással és javítanunk kell előre tájékoztassuk hogy ez neki plusz költséggel jár,

Mennyi az a plusz költség és hogyan határozzuk meg ennek a pontos árát?

Két módszert is javaslok:

A verzió: egy fix ár és minden egyes tetoválás fajtához hozzá lehet írni. Az árlistában lehet 5-10-15 ezer Ft, ezt mindenki maga határozza meg. Én azt gondolom, hogy ez egy korrekt ár-érték arány ahhoz képest amennyit munkánk van ezzel a dologgal, sőt lehet, hogy ha erre a korrekciónál is szükség lesz, akkor a korrekciónál is fel kell számolni ezt az árat.  Ezt minden esetben fel kell tüntetni az árlistában, vagy el kell mondani a vendégnek az előzetes konzultáció során. Tájékoztatni kell arról, hogy ez a korrekcióban nincs benne, hanem plusz költséget jelent majd, ha szükség lesz rá.

B verzió: a tetoválás árának a 10-15%-át kérjük el arra, hogy ezeket a speciális pigmenteket használjuk illetve hogy az időnkből több telik az átlagos tetováláshoz képest.

Mi van azokkal a vendégekkel, akiknek mi készítettük a tetoválását és mégis színbeli korrekcióra szorulnak?

Nálunk a szalonba, ezért nem számolunk fel plusz költséget, amennyiben a vendég előtte nálunk készítette el a sminktetoválását.

Összegzésként 3 nagyon fontos dolog van a sminktetoválás javításával kapcsolatban:

  1. pontosan mérjük fel a helyzetet, hogy tudunk-e segíteni vagy tovább irányítjuk a vendéget
  2. ennek legyen egy értéke, amit árban fejezünk ki
  3. ezt minden esetben pontosan kommunikáljunk a vendég felé hogy ne legyenek félreértések belőle

Szólj hozzá, kérdezz, vitassuk meg a témát. Te hogy csinálod?

Vélemény, hozzászólás?