Organikus, Inorganikus sminktetováló pigmentek

Ez most egy nagyon népszerű téma a sminktetoválók körében, sőt egyre inkább megosztja őket…

Mint festékforgalmazó nem kerülhetem én sem a témát…

Igen, a Li Signature Series szemöldök pigmenetjei között is van olyan, ami tartalmaz vas-oxidot, szén-oxidot.

Iron(II)_oxideVannak organikus, inorganikus és vegyes összetételű pigmentejeik is.

Tudjuk jól, szerencsére, kevés allergiás reakciót váltottak/váltanak ki a jó minőségű, szigorúan ellenőrzött

nagy odafigyeléssel előállított sminktetováló pigmentek.

Milyen jó, hogy már sokféle választási lehetősége van a sminktetoválóknak, kinek-kinek meggyőződése szerint.

Mi a különbség a szerves (organikus) és szervetlen (inorganikus) pigmentek között és melyik a biztonságosabb?

Az első dolog, amit tisztába kell tennünk a tetováló pigmentekkel kapcsolatban az, hogy organikus nem azt jelenti, hogy egészséges vagy, hogy szerves eredetű. Az élelmiszeriparban az emberek természetesen azonnal párosítják a bio-t (organikust), hogy mentes a káros vegyi anyagoktól és egészségesebb. Néha lehet olvasni ugyanezt a tetováló pigmentekről, hogy szerves, ez nem jelenti azt, hogy természetes vagy egészségesebb. A szerves pigment csupán olyan termék, ami tartalmaz szénhidrogén és hidrogént is a kémiai szerkezetében.

De gyakorlatilag a pigmentek összes alkotóelemét laboratóriumban, mesterségesen állítják elő, függetlenül attól, hogy szerves vagy szervetlen elemeket is tartalmaz. A szervetlen színezékek inkább vas és egyéb fémoxidokból, ezek általában szürkébb, nem túl élénk színek, mint amit a szerves színezőanyagok idéznek elő. A titán dioxid például, ami fehér nyers formájában tompító, világosító színként adják a festékekhez, még az organikus pigmentekhez is.

Azonban jó néhány színárnyalatot képtelenség elérni szervetlen összetevő nélkül, pl. a sárgák, amelyeket a korrekciós színeknél használnak. A kozmetikai tetoválások során a felhasználok, inkább hajlanak afelé, hogy tompább, mérsékeltebb színárnyalatot használjanak, vagyis szervetlen színezékeket. Míg a test tetoválok inkább előnyben részesítik az élénk színeket, ezért szükséges az ő pigmentjeibe több szerves összetevő.

A sminktetováláshoz vegyesen használnak szerves és szervetlen színezékek, az alapja szilárd porokból áll.

Ezek általában olyan összetevőket tartalmaznak, mint:

vasoxid, szén,

egyéb fém hidro-oxidok (titán, króm, réz),

fém-sók (vas-klorid-barna, kobalt –klorid-lila…)

néhány azoszízék (amit az élelmiszer iparban is használnak)

A színezőanyagok ha alacsony oldhatóságúak akkor könnyen feloldódnak az extracelluláris rétegben és könnyen terjed a bőr alatt (migráció). A színező anyagok szilárd porok, melyeket lehetővé kell tenni arra, hogy könnyen bejuttassuk a bőr alá. A szuszpenziót vízzel elegyítik és sűrítőszereket, mint például glicerint, izopropil alkoholt, etanol alkoholt és egyéb antimikrobális anyagot adnak hozzá.

Érdemes tudni, hogy bármilyen ipari pigment (nem teteováló festék!), amit festékanyag, műanyag stb. gyártásához használnak idővel halványul, kopik. Nem számít milyen erőteljes a pigment és milyen összetevőket használnak. Gondolj egy szép sárga házra 5-10-15 év múlva mi marad belőle? A kozmetikai tetováló festékekben nem lehet erős, ipari színezékeket tenni, mert sok erősen mérgező anyag, ami káros az emberi szervezetre.

A sminktetováló festékeket gyártó cégek ezért egy igen szűk tartományból választhatnak, hogy minimálisra csökkentsék a káros, nem kívánatos hatásokat, bőrreakciókat. Hátránya a egyre szűkülő körnek, hogy egyre kevesebb színárnyalatból válogathatunk és egyre gyorsabban halványodnak a festékek.

2 thoughts on “Organikus, Inorganikus sminktetováló pigmentek”

  1. Űdvökzöllek benneteket!
    Nagyon tetszenek a blogban megjelent irások nagyon sok mondani valójuk van. Kérdésem a bőrtipusok megálapitása mármint hogy milye szin világú hideg meleg milyen altonusú? Látok egy besorolás a fotok mellett hogy ki melyik csoportba való arról kicsit bövebben ha szabad kérni, hogy pontossabban mi alapján Flitz I- Ii-IiI-Iv.

    Előre is köszönöm! Krisztina

Vélemény, hozzászólás?