Sminktetováló pigmentek keverésének hatása a bőrre

A sminktetoválás igenis egy művészet, mi sem csinálunk mást, mint egy festőművész.

Előkészítjük a vásznat (a bőrt), kiválasztjuk a színeket, az eszközöket, amivel elkészítjük majd a művet, megtervezzük az alkotásunkat és elkészítjük.

Azonban mennyivel könnyebb dolga van egy festőnek, aki az elsődleges/alap színeket tudja használni keveréshez. A három alapszín a vörös (Red) a zöld (Green) és a kék (Blue), ezért gyakori, hogy ezt a színkeverést RGB színkeverésnek nevezik. Nos, mit is tud egy festő kezdeni az alapszínekkel?

BÁRMIT!

szinelmelet

Úgy keveri, arányítja, melegíti, hűsíti, ahogy kedve tartja.

Mi befolyásolja az alkotása végét?

Az, hogy milyen alapra dolgozik:

Fehér papír? Színes papír?

És az, hogy hányféle színt kever össze…

Ha próbáltál már festeni, jól tudod, minél több színt keversz össze, annál „szürkébb, mocskosabb” lesz a végeredmény és már egyáltalán nem hasonlít azokra a színekre, amiből kiindultál. Létrehoztál egy iszapos hatást. Vagy csak nézd meg hogyan fest egy kisgyerek…

OKÉ, OKÉ miért rizsázok ennyit erről?

Mindjárt megérted.

Mi sminktetoválók nem használunk alap színeket, mint a sárga, a piros, vagy a kék. (maximum néha korrekciós színként alkalmazzuk egyiket, másikat). Készen kapjuk a keverékeket, ami már gyakorlatilag egy másodlagos vagy harmadlagos színkeverék. Ez annyit jelent, hogy az előkevert tetováló pigmentek már 1-2 lépéssel közelebb állnak az ún. „iszapos keverékhez”, nézd meg alaposan a fenti színkereket.

Fontos észben tartanod azt is, hogy a vendég természetes bőrszíne is hat a sminktetoválás végleges eredményére>>, ettől van az, hogy két barátnőnek soha nem lesz ugyanolyan a szemöldök színe ugyanattól a sminktetováló pigmenttől. Minden vendég egyéni jellemzői is hatással vannak a végleges szín kialakulására, illetve maga a pigment beágyazódása is a színek tompulásával jár, ettől lehet iszaposabb, ugyanakkor természetesebb is a végleges színhatás.

Akkor most ezt lefordítom Neked mit jelent mindez a gyakorlatban.

Ha két sminktetováló pigmentet keversz össze, ami ezek után tudsz, hogy min. 3 féle színből keverték, akkor a végső szín 6 terciális mellékszínből fog felépülni, és bizony már közel állhat egy “iszapos” végeredményhez. Ha ezt az „iszapos keveréket” ráadásul egy kékes altónusú bőrbe tetoválod, a teljes végeredmény egy nem túl esztétikus, akár szürkés tetoválás lehet.

Mi a megoldás?

Ha az általad alkalmazott sminktetováló pigmentek megbízható gyártótól származnak, minden bizonnyal a színskáláján minden olyan fontosabb árnyalatot megtalálsz, amire szükséged van.

Sokkal jobb megoldás, ha sminktetováláshoz előkevert kész festékeket használsz, a vegyészek tudják mit csinálnak, mint ha Te próbálnál kikeverni egy új színt. Hiszen most már tudod, hogy minél több árnyalat kerül a festékbe, annál bizonytalanabb lesz a végeredmény.

Én magam nem szívesen keverek össze túl sok színt, max kettőt. Egész pályafutásom alatt nem volt rám jellemző, hogy színeket keverjek össze. Persze a kivétel erősíti a szabályt, nagyon ritkán szükség lehet egy harmadik színre is.

+1 fontos dolog!!!

Minél több színből kutyulsz árnyalatot, annál nehezebb lesz korrekciónál vagy frissítésnél javítani, ha a vendég mást szeretne – jön a kérdés, akkor most melyikből mennyit is tettem bele?

Ugye Te soha nem kevernél össze két különböző gyártótól vett pigmentet?

Mivel könnyen előfordulhat, hogy teljesen összeférhetetlen alapanyagokat/összetevőket tartalmaznak (pl. színező-és sűrítőanyagok, antimikrobiális adalékok), amelyek nem várt reakciót fejthetnek ki és igencsak meglepő színkombinációkat hozhatnak létre.

Vannak még ötleteim, kipróbált recepjeim hogyan keverjünk színt… Hasznos volt számodra ez a cikk? Lenne még kérdésed? Írj!

Vélemény, hozzászólás?