Sminktetováló szalon újranyitása karantén után

  1. április közepén Magyarországon egy szegedi, sminktetoválással foglalkozó szépségszalonként arról kérdeztük a vendégeinket és a követőinket, hogy mikor fognak először újra elmenni szépségszalonba és mitől éreznék biztonságosnak azt.

A cél az volt, hogy a szalon újranyitáskor pontosan tudjuk, hogy mit várnak el tőlünk a vendégek és mivel gyorsíthatnánk meg azt, hogy bizalommal forduljanak felénk.

200 nő válaszolt a kérdésekre, minden korosztályból, legnagyobb részben a 37-43 évesek, akik egyébként is leginkább nyitottak a sminktetoválásra. Ők szalonunk zárt Facebook csoportjának tagjai, többségük a vendégünk és olyanok, akik hozzánk szeretnének jönni sminktetoválásra. A kérdőív felmérte azt is, hogy a hölgyek a Korona vírus miatt elrendelt korlátozások mellett hogyan oldják meg a szépségápolással kapcsolatos „gondjaikat”.

Ezen időszakban a legtöbben 28,5%-ban igénybe vették a fodrászati szolgáltatását, kihasználva azt, hogy ezt hivatalosan is megtehették. Érdekes, hogy az „egyéb” kategóriában 1-2 ember írta, hogy a fodrászától vásárolt professzionális festéket és eszközöket, amivel otthon festette a haját szakmai útmutatás mellett. Egyébként én magam is így tettem, hiszen én egy másik országba járok fodrászhoz, a határátlépés nem megoldott, így abból vásároltam be, amit a fodrászom „receptre” felírt. Vajon hány vendég vásárolna túlélő hajfestési csomagot a fodrászától?

A választ adók negyede jár, járt változatlanul műkörmöshöz, és a 200 megkérdezettből 29-en saját maguk készítik otthon a műkörmöt.

A „kozmetikai kezelést” 90%-ban otthon oldják meg, közülük 18,5 % a kozmetikusától szerzett be szereket és azt használja. Ettől egy kicsivel többen vannak, akik a netről szerezik be a termékeket – talán, mert a kozmetikustól eddig nem tudták. Jó hír, mert a krémeladáson még bátran fejleszthetnek a kozmetikusok, hiszen ezek szerint, akár minden 5. vendégük hajlandó lenne tőlük venni krémeket az otthoni ápoláshoz. 

A kérdőívet kitöltök közül 70%-ban nem járnak pilláshoz, én ezt annak vélem betudni, hogy sok vendégünknek szemhéjtetoválása is van, mert azt gondolnám, ettől sokkal többen járnak egyébként műszempillát rakatni.

A választ adók 76%-ának van sminktetoválása, tehát tapasztaltak a témában, és így nagy pontossággal fel tudtuk mérni, hogy mit várnak el egy sminktetováló szalontól a nők.

Arra a kérdésre, hogy „Szerinted mikor van itt az ideje, hogy újranyissanak a szépségszalonok?” 54,5%-ban azt a választ adták, hogy „ha majd megszűnik hivatalosan is a kijárási tilalom és szabadon mozoghatunk”. A nők ötöde pedig azt mondta, hogy csak később, amikor már úgy fogja érezni, hogy biztonságos minden vagy egyáltalán nem mer elmenni, tehát 1% híján 80%-ban nemet mondtak a szolgáltatásra. A többiek pedig már igénybe vesznek szolgáltatásokat.

És akkor jöjjön az, amiért megcsináltuk a felmérést, és ami miatt pontosan tudjuk, hogy mit várnak el a szalonunktól a vendégek. Büszke vagyok rá és az alábbi statisztika önmagáért beszél. Bevallom, hogy régen zavart, amikor többen megjegyezték, hogy olyan nálatok, mint egy orvosi rendelőben, de most értelmet nyert és örülök ennek.

Az első válasz egész mondata nem látszik a táblázatban, így ide másolom: Nekem jó volt az eddigi is, mert nagyon figyeltek rá.

Ez önmagában nem volt elég számunkra, mert az egyéb hozzászólásból még precízebben ki tudjuk egészíteni a biztonsági intézkedéseinket, tehát „egyéb”-re adott válaszok:

  • Ózongenerátor, vagy valami, ami tisztítja a szalon levegőjét!
  • Egyszerre 1 vendéggel foglalkozzon.
  • Ha betegnek érzi magát az illető, akkor ne dolgozzon.
  • Sokat szellőztessünk.
  • Az utcai cipőjére húzzon védő nylont, mikor a szalonba ér, a kezelés után vegye le dobja ki.
  • Legyen kézfertőtlenítő kirakva a vendégeknek is.
  • Sminktetoválás közben ne igyon, egyen, hogy véletlenül se legyen semmi baci sehol.
  • Vendégek között 45 perc szünet alapos szellőztetés, fertőtlenítés.
  • Akkor vagyok nyugodt egy szalonban, ha valamennyire érzem magam körül a fertőtlenítő illatát.

Természetesen ezen kívül van még számtalan egyéb ötletünk is arra, hogy fokozzuk a biztonságérzetet. A kérdőívvel találgatások vagy túlzott intézkedések helyett pontos válaszokat kaptunk, amivel el tudunk kezdeni dolgozni.

UI: Már megkerestük telefonon a vendégeinket, akiknek korrekcióval tartozunk és akik „újraindító” KUPONT vásároltak tőlünk, hogy felmérjük azt, hogy mikor szeretnének ténylegesen jönni. Többen úgy vették fel a telefont, hogy remélem, már nyitva vagytok, és kb. 15-20% volt az, aki azt mondta, hogy később szeretne jönni, mert idősebb, vagy krónikus betegsége van, visszaigazolva a kérdőívre.

UI: a képre kattintva be tudod szerezni a higiéniai termékek nagy részét. 

Vélemény, hozzászólás?